Bu Blogda Ara

11 Şubat 2012 Cumartesi

UÇAĞIN KISA TARİHİ
                     İnsanlık en eski tarihlerden beri kuşlar gibi uçabilmenin yollarını aramış, bunun için elinden geleni ardına koymamıştır. Fakat bu yoğun hevese rağmen uçak, sadece iki yüz yıldır gökyüzündedir.
                      İnsanlar modern teknoloji gelişmeden önce kuşları taklit ederek uçmaya çalışmışlardır. Bu esnada kimi yere çakılmış, kimi ise birkaç metre süzülerek yere yumuşak iniş yapmıştır. İlk ilkel biçimli uçağı Leonardo Da Vinci tasarlamışyır. Yapılan ilk kanatlı alete ise 'ornithoper' adı verilmiş, fakat kendini yerden kaldırana kadar akla karayo seçecek ağırlıkta olan bu alet fazla havalanamadan gündemden kaldırılmıştır. 
                     Eli yüzü düzgün ilk uçak yapımlarını başlatan kişi Roger Bacon'dur. Clemen Ader ise 1890 yılında ilk buharlı hava aracını yapmıştır. Daha sonra uçak yapmak için toplanmış kalabalığın arasına 'Çekilin, biz uçakcıyız.' diye giren Wright kardeşler, 1913 yılında ilk adam gibi uçağı yapınca herkesin gözleri havaya dikilmiştir.
                     Bu dönemde yapılan uçakların imalinde kullanılan tahta ve kanvas kumaş, daha sonra yerini vernikli kumaşa ve çelik borulara bırakmıştır. İkinci Dünya Savaşında alüminyum ve monokok üretim yaygın hale gelmiştir.
                      Başlangışta pilotun vücut hareketleri ya da kanadın tamamen eğilmesiyle sürülebilen uçakalr, günümüzde otomatik pilotla kendi kendini uçurabilmekte, kimseciklere eyvallah etmemektedir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder