Bu Blogda Ara

11 Şubat 2012 Cumartesi

PASTANIN KISA TARİHİ
                    Özel günlerin vazgeçilmezi olan pasta, insanların önemli günlerinde en çok tercih ettikleri, yerini başka hiçbir tatlının tutmadığı bir yitecektir. Mesela doğum gününde henüz sütlaç kaşıklayan bir kalabalık görülmemiştir.
                    Büyük küçük herkesin sevdiği, hatta bazıları için özel bir müptelalık yapan bu hamurlu, kremalı tatlının tarihi, Antik Çağ'da pişirilen keklere dayanmaktadır. Tabi o zamanki kekler şimdiki gibi kakaolu, üzümlü ya da pandispanya değillerdi. Balla yapılmış ekmek gibi bir şeydiler. Eee halile kek dediğin fırında pişiyordu ve fırınla pişirme tekniklerini ilk geliştirenler de Antik Mısırlılardı..
                     Antik dünyada ekmek ve kek, dini törenlerin vazgeçilmez bir unsuruydu ve bugün törenlerdeki pasta yeme âdeti Antik Çağ'daki dinsel ritüellere dayanır. O zamanlar keklerin şekilleri genelde yuvarlak yapılırdı. Çünkü bu şeklin yaşamın döngüsel doğasını ifade ettiğine, hayat anlamına geldiğine inanılırdı...
                      İnsanları mutlu eden bu tatlıya on üçüncü yüzyılda İngilizler kek adını vermişlerdir. Araştırmalara göre, modern denilebilecek keklerin yanipastaların yapılmaya başlandığı dönem ise on yedinci yüzyıla rastlar. Tabi bu rastlamada, fırınlamanın gelişimi, şeker gibi rfine yiyeceklerin üretimi, kalıpların geliştirilmesi büyük bir önem taşır.
                      Bugünün bildiğimiz anlamdaki pastaları ise on dokuzuncu yüzyıla Amerika'da pişirilmeye başlanmıştır. Pastaların üzerinin sayı, kelime ve şekillerle süslenmesi pastacılığı daha bir almış yürütmüştür.
                       1920 yılında şu hepimizin bildiği ve 'İyi ki doğduuunnn..' diye söylediğimiz 'Happy Birtday To You' şarkısının bestelenmesinden sonra pastaların üzerine en çok yazılan cümle bu olmuştur...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder