Bu Blogda Ara

10 Şubat 2012 Cuma

KEMANIN KISA TARİHİ
              İlk kez nerede yapıldığı fikir sahibi olamadığımız keman, yaylı çalgılar arasında en çok bilinenidir. Bu enstrümanın ataları,İngiltere'de fiddle, Almanya'da fiedel, İtalya'da lira de braci, Fransa'da isa viel isimleriyle kullanılan yaylı çalgılardır.
              Lavignac, kemanın kmence-i Guz, yani Oğuz kemençesinden alındığından bahseder. Yapılan araştırmalar ise Arapların rebabından geliştirildiğini öne sürmektedir.
              On altıncı ve on yedinci yüzyılda yetişmiş keman yapım ustaları kemana son şeklini vermişlerdir. Bu ustaların en ünlüsü Antonio Stradivariuus'tur.
               Genel yapısına bağlı kalınmamakla beraber on dokuzuncu yüzyılda bazı değişikliklere uğrayan keamnda gövde ve sap uzamış, köprü kısmı biraz daha yükseltilmiştir. Kemanın orketra içinde ilk kez çalınması 1565 yılında St. Riggo ve Corteccia'nın eserlerine nasip olmuştur. Sonraki yıllarda orkestra içindeki görevi artan keman için birinci keman ve ikinci keman kavramları doğmuştur.
                 Kemanın vakti zamanında Latin ülkeleriyle sıkı ilişkiler içersinde bulunan İstanbul ve trabzon'da kemanın en eski örneklerinin bulundığu ileri sürülmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı İbrahim Paş'nın gençliğinde keman çalımdığı bilinmektedir. 
                Sultan Birinci Mahmud dönemine gelindiğinde, bu dönemin ünlü sanatkârlarından Corci, kemanı üst düzey sınıf arasına sokmuş, o yıllarda 'v'iola d'amre' denilen keman, Corci'den sonra yaygın olarak çalınmaya başlanmış ve bu konuda çok ünlü isimler yetişmştir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder