Bu Blogda Ara

10 Şubat 2012 Cuma

KAHVENİN KISA TARİHİ
                     Kahve, insanlık tarihinde milattan sonra 1000 yılından beri bilinmektedir. Kökleri tarih Afrikasına kadar dayanan kahve ağacı, çalı boyundaki yeşil ağaççıklar halinde Etiyopya ve Kenya'da yeetişmekteydi..
                     O yılların Habeşiştan'ında kahve, çalı boyunca da ve her mevsim yeşil kalabilen ağaçların meyvesi olarak tarihr kayıtlara geçmiştir. Yine o yörelerde dolaşmış gezginlerin kayıtlarından edinilen bilgilere göre, bu meyveler olgunlaşmadan toplanıp kavrulduktan sonra öğütülür, daha sonra buna tuz ve yağ ilave edilerek bulamaç haline getirilip, uzun yolculuklarda yenmek üzere bir çeşit ekmek yapılırdı. Kısaası kırk yıl hatır süresi biçilen bu içeceğin ilk lullanılan hali ekmekti...
                      Arabistan'ın Yemen bölgesinden ülkemize ve bizden de tüm dünyaya yayılan kahveye Araplar, kuvvet anlamına gelen 'javeh' dediler. Kahve bize de 'Kaveh... Kave... Kahve... Kaave...' şeklinde dönüşerek gelip, tiryakilikle tüketilen bir içecek olarak tam 500 yıldır hüpletilmektedir.
                        Kahve üretimi on sekizinci yüzyılın ilk yarılarında Arabistan'da başladı. Oradan iklimi sıcak olan, Etiyopya, Sudan ve Afrika'nın kvator bölgelerinde yetiştirildi. Bugün ise en büyük kahve üreticisi olan ülkeler; Güney ve Orta Amerika, Afrika ve Asye'dır. Üretimde en büyük pay ise Brezilya'nındır.
                        Seyyah ve tüccarlar sayesinde Avrupa'ya yayılan kahve, asıl ününü 1683'te Osmanlıların Viyana kuşatmasından sonra elde etti ve ardından kahvehane kültürü gelişti. İstanbul'da da ilk kahvehane 1554 yılında açıldı...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder