Bu Blogda Ara

10 Şubat 2012 Cuma

GİTARIN KISA TARİHİ
                    Gitarın ilk kezne zaman tıngırdatıldığına dair görüşler Hititlere kadar gider. Ardından Asurluların da gitara benzeyen telli bie çalgı çaldıkları, kazılarda ele geçen kabartmalardan anlaşılmaktadır..
                    Gitarın Avrupa'ya gelişinde Arapların ve İranlıların rolü çok büyüktür. Önce İran yoluyla Araplara, Arapların İspanya'yı fethiyle de Avrupa'ya geçtiği bilinmektedir.
                     Batı ve Latin gitarlarına on ikinci yüzyılda rastlanır. Bu gitarlar on beşinci yüzyılda lavtaya doğru gelişerek 'Mandola' ve 'Mandora' adını alır. Bu yüzyıl günümüz gitarının ana çizgilerini oluşturur ve Latin gitarına 'Mızraplı Vihuela' denmeye başlanır.
                     On yedinci yüzyılda İspanya, dünyada gitarıyla ünlenme yolunda önemli adımlar atar.Bu dönemdeki gitarlar üzerinde dört tel mevcuttu. Bu teller bağırsaktan yapılıyordu ve parmakla çalınıyordu. Daha sonra gitara beş tel takıldı ve akortlanmaya başlandı.
                     On dokuzuncu yüzyılın ortalarına gelindiğinde gitarın şeklinde bir değişiklik yapılmaya karar veridi ve bu değişiklik Antonio de Torres trafından gerçekleştirildi. Kendisinin yaptığı bu değişiklik enstrümanı daha belirgin hale getirdi. Büyüdü, vidalı burgular takıldı, saptaki perde sayısı arttırıldı ve sesi güölendi.
                      Klasik, akustik, elektro, bass, lap steel ve perdesiz gibi çeşitlri bulunan gitarın en genel görünüşlüsü armudumsu olanıdır...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder