Bu Blogda Ara

11 Şubat 2012 Cumartesi

BAYRAĞIN KISA TARİHİ
                  Aslı mızrak anlamına gelen 'batrak'sözü zamanla bayrağa dönüşmüş ve öyle telaffuz edilmeye başlanmıştır. Eski Türkler savaş meydanlarında mızrakların ucuna 'kutaş' adını verdikleri bezler asarlardı. Bazen da kırmızı bez yerine 'yak' adını verdikleri yaban öküzü kuyruğu takarlardı.
                 Araplar kulllandıkları bayrakların küçüklüklerine ise 'urayet' adını verdiler. İlhanlılar beyaz bayrak, Selçuklular hem siyah hem beyaz bayrak, İranlılar güneşli ve aslanlı bayraklar kullanmış, Timur ise ejderli bayrağı tercih etmiştir.
                   Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey zamanında ise devleti temsil eden tek renkli ve tek şekilli bir bayrak yoktu. Anadolu Selçuklu hükümdarı Giyasettin Mesut tarafından Osman Gazi'ye egemenlik alameti olarak gönderilenler arasında bir de beyaz bayrak vardı ve Türk akınlarında ordunun başında bu bayrak dalgalanırdı. Beyaz bayrak gönderilmeden önce Osman Gazi savaş bayrağı olarak kırmızı bayrağı seçmiştir.
                   Türk bayrağında ayla beraber yıldızın da kullanılması on sekizinci yüzyılın sonlarında ve Üçüncü Selim dönemşnde görülür. Bugünkü kırmızı, beş köşeli ay yıldızlı bayrağa doğru ilk adım İkinci Mahmud zamanında atıldı.
                     Daha sonra bayrağımıza kesin şeklini verip buna resmiyet kazandırmak için TBMM, 1836 yılında bir kanun çıkardı ve bu kanunun uygulanma şeklini tespit eden Türk bayrağı nizamnamesinin yayınlanmasıyla ay yıldızlı bayrağımız bugünkü şeklini aldı...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder